کاربری بنا: عمومی دولتی
کارفرما: وزارت آموزش و پرورش
مشاور طراحی بنا: نیکلای مارکف
زمان احداث: 1303
زمان بهره برداری: 1304
بهره بردار: وزارت آموزش و پرورش
زیربنای مجموعه: 8700 متر مربع
تعداد طبقات: 3 طبقه (1طبقه زیرزمین و 2 طبقه روی زمین)
سیستم سازه: دیوار باربر آجری
سطح اشغال: 6%
کاربری بنا: عمومی دولتی
کارفرما: وزارت آموزش و پرورش
مشاور طراحی بنا: نیکلای مارکف
زمان احداث: 1303
زمان بهره برداری: 1304
بهره بردار: وزارت آموزش و پرورش
زیربنای مجموعه: 8700 متر مربع
تعداد طبقات: 3 طبقه (1طبقه زیرزمین و 2 طبقه روی زمین)
سیستم سازه: دیوار باربر آجری
سطح اشغال: 6%

نیکلای مارکف ( 1336 - 1261 خورشیدی)
او یکی از معماران پرکار دوره رضاشاهی و متولد تفلیس گرجستان بود. در بخش معماری دانشکده هنرهای زیبا آکادمی سلطنتی سن پترزبورگ به تحصیل پرداخت و در سال 1910 (1289 خ) در رشته نقاشی و معماری، و در سال 1914 از بخش فارسی آکادمی زبان های شرقی همان دانشگاه فارغ التحصیل شد. در خلال جنگ اول جهانی در قفقاز خدمت کرد. در سال 1917 (1296 خ) آجودان فرماندهی بریگاد قزاق – که یک واحد ویژه نظامی در ایران بود و ناصرالدین شاه آن را تشکیل داده و فرماندهی آن را غالبا یک روس بر عهده داشت – شد.
مارکف پس از خروج از بریگاد قزاق در سال 1921 (1300 خ) فعالیت معماری اش را در تهران آغاز کرد. او علاقه ی خاصی به ایران داشت و در خلال دوران تحصیل، سفری به ایران کرده بود و با معماری ایران و مصالح ساختمانی ازقبیل آجر، سنگ، کاشی و گچ آشنایی داشت.
می توان او را شاخص ترین معمار سبک سنت گرایی در دوره رضاشاهی دانست. وی همرزم رضاخان در نیروی قزاق بود، ولی در عین حال یک معمار توانمند و چیره دست محسوب می شد. مارکف ساختمان های بسیاری در ایران طراحی کرد و از سبک های مختلفی برای طراحی آن ها استفاده نمود. شهر تهران در دهه های 1300 تا 1320 پر از ساختمان هایی به سبک او شد، سبکی که هم مدرن بود، هم التقاطی، هم ایرانی و هم غربی. ولی سبک غالب او سنت گرایی بود و اکثر قریب به اتفاق ساختمان های او به این سبک طراحی و ساخته شده اند.
کارهای مارکف را می توانیم به 5 گروه تقسیم کنیم:
گروه 1: این ساختمان ها از معماری گذشته ی ایرانی بیانی در خود دارند، با این تفاوت که هرچه تجربه بیش تر شده کالبد و نمود معماری آن کامل تر و جدید تر شده است. در این گروه می توان ساختمان های بلدیه تهران (1302)، دبیرستان البرز(1304)، مدرسه ژاندارک و مدرسه انوشیروان دادگر (1315) را جای داد.
گروه2: شامل ساختمان ساختمان اداره ی پست خانه ی تهران، خیابان امام خمینی (سپه سابق) (1313 تا 1307). ساختمان یک دست و یک نواخت است ولی ظرافت کاری های زیادی دارد که تبحر مارکف را در استفاده از آجر و امکاناتی که آجر در تزئینات و نماسازی به طراح می دهد، نشان می دهد.
گروه 3: موزه جانور شناسی کرج (1307) و کارخانه قند کرج(1311). می توان تصور کرد که مارکف از ایده های معماری صنعتی در اروپا در این دو بنا استفاده نموده است.
گروه 4: ساختمان های مذهبی: بنای مسجد امین الدوله در خیابان فخرآباد (1324) و کلیسای ارتدوکس در خیابان مفتح (1324)
گروه5: ساختمان منازل مسکونی که سبک های گوناگونی دارند، مثل خانه پروفسور عدل.
از مهم ترین کارهای او می توان به دبیرستان البرز ، دبیرستان انوشیروان دادگر ، دانشسرای مقدماتی تهران ، مدرسه ژاندارک، ساختمان اداره پست ، ساختمان های بلدیه تهران، ورزشگاه امجدیه، زندان قصر ، کارخانه قند کرج و ورامین ، موزه جانور شناسی کرج، بنای مسجد امین الدوله در خیابان فخرآباد، کلیسای ارتدکس، ساختمان منازل مسکونی که سبک های گوناگونی دارند، مثل خانه پروفسور عدل و ... اشاره کرد . یکی از مهم ترین مشخصات کارهای مارکوف گرایش به فرم ها و شیو ه های معماری اسلامی _ایرانی است و این گرایش به خوبی در طراحی مدرسه البرز به نمایش گذاشته شده است.

 

 منابع:

کتابها:

- بانی مسعود، امیر . معماری معاصر ایران/ تهران: نشر هنر معماری قرن، چاپ پنجم(ویرایش دوم)، زمستان ۱۳۹۱

- باور، سیروس . نگاهی به پیدایی معماری نو در ایران؛ ناشر: موسسه علمی و فرهنگی فضا؛ تهران؛ 1388

- قبادیان، وحید . سبک شناسی و مبانی نظری در معماری معاصر ایران؛ تهران: نشر علم معمار؛ چاپ اول، 1392

- معرفت، مینا . تهران پایتخت 200 ساله؛ "پیشکسوتانی که به تهران مدرن شکل داده اند"، زیر نظر شهریار عدل و برنار اورکاد؛ تهران: سازمان مشاور فنی و مهندسی شهر تهران و انجمن ایران شناسی فرانسه؛1375

 

 

دبیرستان البرز - تهران

این بنا توسط نیکلای مارکف طراحی و درسال 1303 در ضلع غربی خیابان حافظ و جنوب دانشگاه صنعتی امیر کبیر احداث شد . حجم کشیده ی متقارن مدرسه و ورودی آن یاد آور بناهای اسلامی است و این شباهت زمانی بارز می شود که ناظر درست عمود بر امتداد ورودی ایوان مانند ساختمان ، آن را ملاحظه نماید . سر در و دوبرج اطراف آن یاد آور قلعه های ابنیه اسلامی است و این تشابه به خصوص با مصالح به کار رفته در آن تاکید شده است .

این ساختمان در زمینی با هندسه ای نامنظم در امتداد محور شرقی ، غربی استقرار یافته است . محوطه سازی اطراف این بنا به پیروی از الگوی سامان دهی فضایی عناصر ساختمان ، در الگویی متقارن حول محوری شمالی ، جنوبی که امتداد آن از محور تقارن ساختمان عبور می کند ، شکل گرفته است. حجم کلی بنا ساده و به دور از پیچیدگی است و طراح سعی نموده با شکستن آهنگ یکنواخت فضای درونی جهت کاربری مدرسه ، توسط هال مرکزی در وسط ساختمان یک نوع درونگرایی را القاء کند و در عین حال نحوه قرار گیری کلاس ها در دو طرف راهرو از نشانه ها ی معماری مدرن بوده و انتظام خشک و جدی فضاها را نشان می دهد .

حجم ساختمان ، ترکیبی از چند مکعب مستطیل در ساختاری خطی به ارتفاع دو طبقه می باشد . کاربرد آجر به عنوان مصالح اصلی در بدنه ها و تزیینات ، پس و پیش شدن احجام ، تقسیمات هندسی بازشوها ، اختلاف ارتفاع ورودی و گنبدی که در مرکز ساختمان قرار گرفته است ، کالبد بیرونی بنا را تشکیل می دهند . عناصر طراحی پیرامون دو محور عمود بر هم ، به صورت متقارن ، در الگویی خطی ، در امتداد راهروی اصلی بنا و در سه طبقه ساماندهی شده اند . بنا از بخشی مرکزی و دوبال تقریبا متقارن تشکیل شده است که در بخش مرکزی ، هال ورودی ، فضای ارتباطی بین طبقه همکف و طبقه اول و پله دسترسی به طبقات جای گرفته اند . در بخش مرکزی اتاق مدیر و دبیران قرار دارد ، در بال سمت راست چهار کلاس و سالن اجتماعات و در بال غربی هفت کلاس و تعدادی فضای اداری قرار گرفته اند .در طبقه اول در بخش مرکزی با عقب نشینی در ضلع شمالی دو تراس برای کلاسهای مجاور این ضلع، ایجاد شده است . کلاس ها در امتداد راهروهایی که بازشوهایی به محوطه شمالی دارند ، استقرار یافته اند . در انتهای بال شرقی کتابخانه و در انتهای بال غربی ، سالن امتحانات طراحی شده اند . تاسیسات ، انباری و سرویس های بهداشتی در زیرزمین قرار گرفته اند .

در این بنا نورگیری مناسب کلاس ها ، راهروهای عریض وپر نور ، دسته بندی عملکردها و عدم تداخل آنها ، ارتباط فضایی بین طبقه همکف و اول و تعبیه مناسب دسترسی های عمودی در بخش میانی و انتهای راهروها پاسخی مناسب به عملکرد ساختمان می باشند. ساماندهی خطی و متقارن فضاها ، پس و پیش شدن احجام ، استفاده از عناصر و مفاهیم معماری گذشته مانند ایوان ، گنبد ، هشتی و تزیینات به کاررفته در بنا ، بیانگر تاثیر نهضت های رایج درمعماری غرب ، هم زمان با احداث بنا ، به ویژه نهضت نئو کلاسیسیزم بر طراحی بنا می باشند.

در این بنا مصالح غالب آجر می باشد . اجرای کاربندی های زیبای آجری در ایوان وفضاهای ورودی ، مقرنس کاری در تاقچه ها و دست اندازهای کنگره ای شکل بام ، تاقهای چهار بخشی در راهروهای طبقات همکف و اول ازشاخص ترین جزییات اجرایی این ساختمان محسوب می شوند.  نماهای اصلی ساختمان از ترکیب عناصر مدولار با ساختاری هندسی و متقارن تشکیل شده اند . در نمای جنوبی ،ورودی اصلی در ایوانی عقب نشسته، که دو برج در طرفین ، آن را احاطه کرده اند ، بر محور تقارن جای گرفته است . بازشوهای این بنا ، در قاب هایی مستطیل شکل قرار دارند . در طبقه همکف ، پنجره ها به شکل مستطیل و در طبقه اول ، با طرحی شبیه قوسهای جناغی ، طراحی شده اند . پس و پیش شدن احجام و بازی نور و سایه بر روی بدنه ها ، کاشیکاری های تزیینی ، تزیینات آجری و مقرنس های تزیینی به ویژه در دست اندازهای کنگره ای لبه بام ، بافت متنوعی را بر روی نماها ایجاد می کنند که بر تنوع بصری فضاها افزوده اند .

 

منابع

کتابها:

- بانی مسعود، امیر . معماری معاصر ایران/ تهران: نشر هنر معماری قرن، چاپ پنجم(ویرایش دوم)، زمستان ۱۳۹۱

- میرمیران، هادی - اعتصام، ایرج - میرمیران حمید . معماری معاصر ایران: 75 سال تجربه بناهای عمومی (1300 تا 1375 هجری شمسی)، زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی و معماری، دفتر معماری و طراحی شهری، سازمان مجری ساختمان ها و تاسیسات دولتی و عمومی، با همکاری مهندسین مشاور نقش جهان - پارس / تهران: شرکت طرح و نشر پیام سیما، 1388

 

© کلیه حقوق برای پایگاه "نقد معماری معاصر ایران" محفوظ می‌باشد؛ لذا استفاده از کلیه مطالب وب سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.

برچسب ها
1332 - 1300
عمومی دولتی

نقدها  

وبسایت "نقد معماری معاصر ایران"
وبسایت "نقد معماری معاصر ایران"
با ورود مدرنیته به ایران در دوره پهلوی، معماری ،دچار نوعی سر در گمی و چندگانگی می شود . از طرفی علاقه به معماری مدرن غرب و از طرف دیگر تضعیف سنت ها و معماری گذشته، موضوع هویت و بحران هویت ملی را به موضوع مورد بحث تبدیل می کند و معنا و هویت معماری گذشته ایران مورد سوال قرار می گیرد . این بحث با دعوت از معماران خارجی و نیز معماران ایرانی به کشور که در مدارس معماری غرب تحصیل کرده بودند ، توسط دولت که به معماری مدرن غرب علاقه مند شده بود ،شدت بیشتری به خود گرفت . ساختمان هایی که طی این دوره طراحی شدند با اینکه ظاهری ایرانی و ملی داشتند ولی بحران هویتی که به تازگی مورد بحث قرار گرفته بود ، در آنها مشهود بود .
معماران خارجی پس از ورود به ایران ، تاثیرات غیر قابل انکاری داشتند ، از جمله معمارِ زاده ی گرجستان و تحصیل کرده ی سن پترزبورگ ، نیکلای مارکوف که گام های موثری در این راستا برداشت.
نیکولای مارکف در آن زمان بین دو گروه پیروان سبک مدرن و سبک ملی قرار گرفت . گروهی که معماری ساده و بدون تزیینات و رویکرد تاریخی را مد نظر داشتند و گروه دومی که بر خلاف جریان اول ، معتقد به تزیینات و منابع تاریخی بودند .در یک چنین حالت دوراهه ای ، او سبک « آرت دکو »‌ را ، که حد تعادل بین این دو گروه بود برای معماری اش برگزید .
«آرت دکو » به عناصر معماری مدرن این فرصت را می داد تا در کنار عناصر سنتی قرار گیرند و سبکی با انتخاب آزاد برای فرهنگ های متفاوت فراهم آورند .
مارکوف در ضمن داشتن تفکر مدرن به روش های معماری سنتی نیز علاقه مند بود استفاده از مصالح بومی و نیزعناصر باستانی را در برنامه طراحی خود در نظر می گرفت . در اکثر بناهای او ، کاربرد فن آوری جدید و مصالح سنتی مانند آجر ، کاشی و دیوارهای باربر در کنار یکدیگر قرار می گیرند .
یکی ازشاخص ترین پروژه های وی « دبیرستان البرز » است . دبیرستان البرز با استیلای نظام نوین آموزشی بر کشور ، با عبور از نظام آموزشی و معماری سنتی ، به منصه ظهور میرسد . معماری به عنوان ظرفی برای فعالیتهای انسانی ، از نظام آموزشی متاثر می شود ، پس تغییر در شکل تحصیل ، تدریس و مواد درسی در نوع و شکل معماری تغییر ایجاد میکند . رابطه دانش آموزان با جامعه تنگاتنگ شده و مدرسه دیگر مکانی خاص برای افراد خاص نیست . نظارت بر دانش آموزان کم رنگ شده ، پس درونگرایی و حیاط مرکزی جای خود را به برونگرایی و سیستم خطی می دهد .
دبیرستان البرزبا اقتباس از معماری نئو کلاسیک اروپا به عنوان یکی از مشهورترین سبک های معماری مدرن و معماری اسلامی ـ ایرانی ، ظاهری اسلامی و سنتی دارد اما در حقیقت دارای کاربردی مدرن و عملکردی است . این بنا همه الزامات یک ساختمان مدرن اعم از تعریف مشخص سیستم های ارتباط عمودی و افقی و توزیع عملکردها و … را دارا است که این خصوصیات همراه با ویژگیها ی دیگری چون وقار ، تناسب ، تعادل ، توازن ، ریتم ،تکرار و هندسه و بکارگیری مصالح سنتی در نما ، همه و همه از خصوصیات این بنا و کلا معماری مارکوف به حساب می آیند .اوبا این نوع تفکر تلفیقی ،هرچند توانست برخی از نیازها و خواسته های جامعه، برای نیل به تجدد گرایی را برآورده سازد لیکن به نظر می رسد این نوع برخورد از منظر نقد ، هم از جایگاه منتقدین امروز و هم دیدگاه منتقدان همان زمان ، قابل نقد و گفتگوبوده وهست. در این دوره ، تعجیل و فشار دولت برای مدرن سازی ،انتخاب معماران غیر ایرانی که مسلط بر معماری غربی بودند و تاکید بر برخی عقاید خاص مانند ملی گرایی از سوی حکومت مرکزی، همه و همه ازعواملی بودند که هر چند در زمان خود ،تلاش های مهم و قابل قبولی برای خروج جامعه از بی برنامگی ، بی نظمی و سر درگمی بودند ، لیکن زاینده ی یک جریان معماری با هویت و هماهنگ با زندگی جدید و دنیای مدرن نشد ند و این نوع نگرش تلفیقی و التقاطی در همان دوران توسط برخی معماران از جمله وارتان هوانسیان به نقد کشیده شد.او میگوید :
« ...نه تنها باید از تقلید اسلوب های قدیمی چشم پوشید بلکه باید فکر مدرن کردن آنهارا نیز از سر بیرون کرد . عقل سلیم فریاد زد : دست نگه دارید ، مگر می خواهید به تهران وضع باغ وحش ناهنجاری دهید ؟ اینقدر مجسمه شیر و گاو و غیره چه فایده دارد ؟
یا در جایی دیگر می گوید :« ما برای معماری قدیم کشور خودمان احترام قائل هستیم اما اگر امروز به تو لباس عهد داریوش را بپوشانند چه صورتی پیدا خواهی کرد ؟ تو که امروز از ترس آنکه مورد تمسخر واقع نشوی ، میل نداری لباس عهد داریوش را بر تن کنی چرا اینقدر اصرار داری که عمارت و ابنیه ی امروزی ما به صورت ابنیه ی زمان داریوش در آیند ؟»
لازم به ذکر است تفکر ونگرش تلفیقی و التقاطی که مارکوف از آن بهره می برد ، بیشتر توسط معماران و طراحان خارجی که اصولا شناخت ماهوی کمتری از معماری ، فرهنگ و شرایط اجتماعی ایران داشتند ترویج و دنباله روی می شد . در سالهای بعد با ورود ایرانیان تحصیل کرده در خارج ، مانند محسن فروغی ، وارطان هوانسیان ، گابریل گورکیان ودیگران ، ضمن مقابله با این نوع نگرش ، موضوعات فرهنگی و خصوصیات معماری ایرانی بیشتر مورد توجه قرار گرفت .


منابع:
- بانی مسعود، امیر . معماری معاصر ایران/ تهران: نشر هنر معماری قرن، چاپ پنجم(ویرایش دوم)، زمستان ۱۳۹۱
- بحرینی، سید حسین . تجدد، فراتجدد و پس از آن در شهرسازی / تهران: دانشگاه تهران، 1394
- صارمی، علی اکبر . مدرنیته و تآثیر آن بر طراحی معماری و شهرسازی ایران / تهران: گفتگو، 1374
- صفامنش، کامران . دبیرستان البرز / تهران: انتشارات سازمان زیباسازی شهرداری تهران 1390
- هوانسیان، وارتان . مجله آرشیتکت، شماره 1 / تهران، مرداد - شهریور 1325
- عطاء هودشتیان . تجدد و تجددخواهی در ایران، سخنرانی / ارمنستان، دپارتمان مطالعات ایران شناسی دانشگاه دولتی ایروان، ژوئن 2017
1398/07/28