کاربری بنا: عمومی غیر دولتی
کارفرما: ----
مشاور طراحی بنا: یوسف شریعت زاده (مهندسین مشاور پیرراز)
زمان احداث: 1340
زمان بهره برداری: 1357
بهره بردار: ----
زیربنای مجموعه: 3200
تعداد طبقات: چهار طبقه
سیستم سازه: اسکلت فلزی
سطح اشغال: 100%
کاربری بنا: عمومی غیر دولتی
کارفرما: ----
مشاور طراحی بنا: یوسف شریعت زاده (مهندسین مشاور پیرراز)
زمان احداث: 1340
زمان بهره برداری: 1357
بهره بردار: ----
زیربنای مجموعه: 3200
تعداد طبقات: چهار طبقه
سیستم سازه: اسکلت فلزی
سطح اشغال: 100%

یوسف شریعت زاده (۱۳80–۱۳09 خورشیدی) متولد تبریز
شریعت زاده تحصیلات خود را در رشته معماری، دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، در سال ۱۳۴۲ به پایان رساند. او در سال ۱۳۳۷ به همراه امیر نصرت منقح، "مؤسسه امیر نصرت منقح و یوسف شریعت زاده" را پی ریزی کردند، که طی آن یکی از زبده‌ترین تیم‌های فنی معماری ایران در مدت زمانی کوتاه شکل گرفت. بیمارستان ژاندارمری (نیروی انتظامی فعلی)، ساختمان مرکزی وزارت کار و تأمین اجتماعی، تعدادی از بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی سازمان بیمه‌های اجتماعی در نقاط مختلف کشور و از جمله بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی اصفهان و بالاخره تعداد زیادی از واحدهای مسکونی و منازل شاخص شخصی حاصل شکل گیری این همکاری در فاصله سال‌های ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۱ به حساب می‌آید. در سال ۱۳۵۰ دور تازه‌ای از فعالیت‌های این تیم طراحی و معماری تحت عنوان "دفتر مهندسان مشاور بنیان" به همراه محسن میرحیدر آغاز می‌شود. از جمله فعالیت‌های این گروه در سالهای ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷ می‌توان به مجتمع دانشگاه شهید باهنر کرمان، یک سری از ساختمان‌های آموزشی دانشگاه علم و صنعت، ساختمان صنایع غذایی در نیشابور و گلپایگان و گرمسار، ساختمان چاپ اسکناس بانک مرکزی در تهران، ساختمان شماره ۲ وزارت نفت در تهران، مجتمع صنعتی واگن پارس در اراک، مجتمع آپارتمانی کارشناسان مراکز صنعتی تبریز، مجتمع مسکونی تندیس در بزرگراه آفریقا (تهران)، مطالعه و طراحی ۱۵ مرکز حوزه عمران روستایی و آشیانه هواپیماهای دولتی در فرودگاه مهرآباد تهران اشاره کرد.
آخرین اثر یوسف شریعت زاده طراحی ساختمان کتابخانه ملی ایران در تهران است.
در آثار معماری شریعت زاده تقلید از سبک‌های معماری دیگر به چشم نمی‌خورد و فرم و احجام طرح‌های او به تبعیت از تحقیق و مطالعه و شناخت دقیق نیازهای فضا شکل گرفته است. او درباره خود می‌گوید : "من فرم دهنده نیستم، فرم یابنده هستم".
بسیاری برآن باوراند که شریعت‌زاده استاد و هنرمند کار با آجر است و کمتر کسی جزئیات را چون او می داند و اجرا می‌کند. استفاده از سطوح و احجام وسیع آجری، جزئیات گوشه‌های 45 درجه، طراحی کوچکترین اجزا چون در و نرده، حفاظ پنجره و دست‌انداز لبه بام، از شاخصه‌های معماری شریعت زاده است.

منابع:
مجله آنلاین:
- طیب زاده، آرش. قلعه آجری، دانشنامه هنر و معماری، 1397

 

سینما صحرا (ریولی سابق)
معمار این اثر یوسف شریعت زاده است و بنا در سال ۱۳۴۰ در تهران احداث و در سال ۱۳۵۷ به بهره برداری رسیده است.
این سینما در خیابان دکتر شریعتی، بالاتر از میدان آیت الله طالقانی در زمینی ذوزنقه ای شکل به مساحت ۱۹۸۷ متر و با زیربنایی معادل ۳۲۰۰ متر مربع ساخته شده است.کالبد بنا شامل ترکیبی از احجام مکعب مستطیل شکل با سطوح منحنی و مستوی، بازشوهای نواری، بدنه هایی با اندود بتنی (سیمانی) و سطوح شیبدار بر روی بام می باشد. مهم ترین ویژگی کالبدی بنا، معرفی و بیان عملکرد ساختمان می باشد که در زمان احداث بنا، خلاقیت و نو آوری قابل توجهی بوده است.
موقعیت قرار گیری بنا به گونه ای است که طرح معماری آن باید قابلیت ایجاد یک بدنه شهری را دارا باشد. عناصر فضایی در پلانی آزاد ساماندهی شده اند و سالن سینما در بخش شرقی در ساختاری هندسی، هماهنگ با هندسه زمین و بر اساس در نظر داشتن بهترین دید، دسترسی مناسب و مسائل آکوستیکی طراحی شده است. بخش غربی نیز به فضاهای انتظار، بوفه، فروش بلیط و نظایر آن اختصاص یافته است.

ورودی بنا در شمال غربی زمین واقع شده، پس از ورودی و فضای تقسیم، سالن انتظار سینما طراحی شده که فضایی دارای اختلاف سطوح بوده و در بخش مرکزی آن پله های دسترسی به طبقات جا گرفته اند.
پلان سالن نمایش چند ضلعی نامنتظمی و متقارنی است که در امتداد محور شرقی ـ غربی طراحی گردیده است.
مساحت بخش تماشاچیان ۴۱۵ متر و مساحت صحنه ۱۰۵ متر مربع می باشد.
دیوارهای سالن برای کنترل مسائل آکوستیکی در یک امتداد نبوده و دارای شکستگی هایی می باشند. در طبقه اول علاوه بر بالکن سالن نمایش، رستوران، آشپزخانه و اتاق مربوط به پخش فیلم و پرژکتور جای گرفته اند.
دیوار ضلع غربی این طبقه، از تکرار صفحاتی تشکیل شده که علاوه بر ایجاد تنوع در فضای داخلی، نوعی ریتم و پر و خالی احجام را در بدنه ها ی خارجی ایجاد کرده است.
یکی از ویژگیهای دسترسیهای این بنا، ایجاد دیدهای متنوع حاصل از ارتباط فضایی بین طبقات می باشد.
پلان آزاد، بکار بردن پنجره های نواری، استفاده از اختلاف سطح و ایجاد تنوع فضایی، استفاده از مصالح جدید در نما (بتن) و عدم وجود تزیینات و عدم بکارگیری مفاهیم و عناصر معماری گذشته، بیانگر تاثیر جنبش معماری مدرن در طراحی بنا می باشد.
اندود سیمان سفید، مصالح نمای خارجی این بنا را تشکیل می دهد و ترکیبی از سنگ و چوب در طراحی فضاهای داخلی به کار گرفته شده است. اجرای بالکن ها با سطوح منحنی، جزییات اجرایی پله ها و جان پناه آنها، جزییات محل قرار گیری تصاویر تبلیغاتی فیلم ها از نکات برجسته اجرایی این ساختمان، می باشند.
ساختمان دارای دو نمای شمالی و غربی است. نمای اصلی، نمای غربی ساختمان است که رو به خیابان دکتر شریعتی قرار گرفته. ترکیبی از خطوط افقی، عمودی و مایل، نمای شمالی را تشکیل می دهند. حجم ساختمان و ردیف بازشوها تاکیدی بر تناسبات افقی و تلاشی برای ایجاد مقیاس انسانی درساختمان است. در نمای غربی، تفکیک احجام از یکدیگر، پس و پیش شدن آنها و تعبیه سه صفحه مورب، باعث عدم یکنواختی و پویایی نما شده است. خلوص احجام، به منظور بیان عملکردی بنا بوده و استفاده از رنگ یکسان، باعث انسجام اجزا شده است. تفکیک احجام از یکدیگر و پس و پیش شدن آنها، بازی نور و سایه ها را بر بدنه ها تشدید کرده و بر تنوع بصری آنها افزوده است.

منابع

کتابها:

- میرمیران، هادی - اعتصام، ایرج - میرمیران حمید . معماری معاصر ایران: 75 سال تجربه بناهای عمومی (1300 تا 1375 هجری شمسی)، زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی و معماری، دفتر معماری و طراحی شهری، سازمان مجری ساختمان ها و تاسیسات دولتی و عمومی، با همکاری مهندسین مشاور نقش جهان - پارس / تهران: شرکت طرح و نشر پیام سیما، 1388

 

[پیوند خارجی]
1_ قلعه آجری | آرش طیب زاده | منتشر شده در دانشنامه هنرِمعماری 1397 | قابل مطالعه در پایگاه دانشنامه هنرمعماری []

2_ تاثیر سینمای موج نو ایران در جنبش های اجتماعی سالهای 57-47 | میثم امانی | منتشر شده در مجله خردنامه، شماره 12، بهار و تابستان 1393 | دانلود شده از پایگاه نورمگز []

3_ تأثیر روایت مدرن بر موج نو سینمای ایران – مورد کاوی: فیلم گاو و شازده احتجاب | اسدالله غلامعلی، علی شیخ مهدی | منتشر شده در نشریه هنرهای زیبا - هنرهای نمایشی و موسیقی دوره هفدهم شماره 2، پاییز و ز مستان 1391 | دانلود شده از پایگاه نورمگز []

4_ دو سینما در یک نگاه، روزنامه اعتماد، شماره 1329 | شهرام حسن آبادی | منتشر شده در روزنامه اعتماد 23 بهمن 1385 شماره 1329 | دانلود شده از پایگاه مگیران Magiran []

[پیوند داخلی]
1_ اطلاعات دوره ها: 1357 - 1332 | تحولات اجتماعی دوران پهلوی دوم 1357-1332 []

 

© کلیه حقوق برای پایگاه "نقد معماری معاصر ایران" محفوظ می‌باشد؛ لذا استفاده از کلیه مطالب وب سایت تنها با ذکر منبع بلامانع است.

برچسب ها
1357 - 1320
عمومی غیر دولتی

نقدها  

وبسایت "نقد معماری معاصر ایران"
وبسایت "نقد معماری معاصر ایران"
سینما به عنوان یکی از پدیده های هنر دوران مدرن آثار فراوانی بر زندگی روزمره ما داشته و دارد. در ایران با ورود به عرصه مدرنیزاسیون، سینما نیز به عنوان هنر و صنعتی وارداتی، از دربار به سطح جامعه گسترش یافت. روند بسط این هنر جدید در مضمون نیز توسعه یافت و از جنبه های صرفا سرگرم کننده به حوزه تفکر و واقعیت کشانده شد و امروزه به عنوان یکی از موضوعات جامعه شناسی هنر مورد بررسی قرار میگیرد.
سینمای ایران تا امروز تحولات مختلفی را به خود دیده است. جریانی به نام موج نو سینمای ایران، در دهه های 40 و 50 شمسی، ساختار سینمای ایران را دگرگون کرد. در این دوران در اثر تغییرات اجتماعی و مناسبات سنتی جامعه، فیلمسازانی که با محافل روشنفکری، فرهنگی، ادبی و هنری در ارتباط بودند، فیلمهایی متفاوت از سینمای غالب تولید کردند که دارای ارزشهای زیباشناختی فراوانی بودند. احداث حدود 60 سالن سینما در بازه زمانی یاد شده در تهران، در مقایسه با سالهای قبل از آن، خود موید اهمیت این دوره و لزوم ایجاد فضاهایی برای نمایش جهت حمایت از موج جدید فرهنگی و سینمایی در این دوره است. ذکر این نکته ضروریست که در بازه 25 ساله، از زمان شروع به احداث سالنهای سینما در تهران، یعنی 1315 تا 1340 شمسی، حدود 40 سالن سینما احداث و بهره برداری گردید.
سینما ریولی از جمله نخستین سالنهای سینمای درهه 40 شمسی است که با ظرفیت حدود 1100 نفر، تا قبل از سال 1357 بزرگترین سینمای خاور میانه شناخته شده است. این بنا فارغ از گرایشهای معمارانه طراحان و ویژگیهای شخصی ایشان، نمود رویکردی مثبت و جدی به معماری سینما در دهه 40 و بدین جهت به لحاظ تاریخی، واجد ارج و اهمیتی دو چندان است.
سینما ریولی مانند غالب آثار زنده یاد شریعت زاده، از ویژگیهایی خاص برخوردار است که می توان آنها را به " توجه به نمود بیرونی و ارتباط با شهر / بازی زیبا ودر عین حال منطقی احجام، متناسب با عملکرد / تامل در مفهوم فضا و زیبایی ناب فضایی / توجه به ضرورت های فنی و اقتصادی " تعبیر کرد. در این اثر، آشکارا توجهی ویژه به کارکرد های زیبایی شناختی – فضایی و جلوه های بصری می توان سراغ کرد، موضوعی که آگاهانه سبب ساز پدید آمدن یکی از دلنشین ترین وگیراترین سینماهای پایتخت شده است.
جلوه بیرونی ساختمان به رغم خلوص و سادگی مصالح و پرهیز از هرگونه افزون کاری و تزیینات، به یاری تحرکات حجمی مبتنی بر منطق عملکرد بنا، همچنان که از یکپارچگی ملال آور جعبه کور سالن نمایش، رهایی یافته است، بیانگر اتفاقی جذاب و مدنی به نام نمایش است .
شاید در نگاه اول، گسست فضای درون به ویژه سرسرای همکف از محیط شهر و خیابان و ضعف نسبی در دعوت کنندگی ورودی، به عنوان نوعی کاستی در طراحی به نظر آید، اما اگر این ارتباط بصری را نه به عنوان یک ضرورت بلکه نوعی کیفیت مضاعف بدانیم و تحرکات حجمی نمارا عامل اصلی حس دعوت کنندگی بنا و رو به غرب داشتن جبهه اصلی را توجیه طرح و مانعی بر گسترش سطوح شفاف، در این صورت منطق طرح مقبول ترو نگاه طراح قابل تامل تر خواهد بود.
سازماندهی پلان، اگرچه از ساختار وقانون خاصی پیروی نمیکند اما تلاش طراح برای خلق فضایی جذاب و منطبق بر عملکرد، با توجه به شکل ناموزون زمین وابعاد نامناسب آن برای این میزان بارگذاری، قابل ستایش است. در این بین، سازه منظم، پلان آزاد، تابعیت فرم از عملکرد و ارایه یک راه حل کارکردی مناسب برای مسأله، نشان از درک صحیح طراح از معماری مدرن است.
در فضاهای داخلی، هرچه سختگیرانه هم قضاوت شود، جز ستایش ودست مریزاد نمیتوان گفت، به ویژه اگر در مقام مقایسه با فضاهای انتظار و سرسرای دیگر سینماهای کشور به سنجش پرداخته شود. سرسرایی که در آغاز شاید به نسبت جمعیت تماشاگران، کوچک در نظر آید، آنگاه که در طبقات وترازهای چندگانه گسترش می یابد، با ارتباطات عمودی متنوع و جذاب، که چشم اندازهای گوناگون به فضاهای بیرونی ودرونی پیش چشم می گشایند،پرده از چهره دل انگیز معماری بنا کنار می زند.
یکی از نقاط قوت طرح، بی گمان فضای جذاب داخلی است که ارتباطات افقی و عمودی شگفت انگیز آن گویی الهام گرفته وبرانگیخته از پیچیدگی فیلمهای پرمایه ایست که بیننده را به اندیشه وامی دارد و به چالش می کشد و تماشاچی را مدت زمان پیش از آغاز نمایش به گشت و گذار در سرسرا و کشف فضاهای تازه و چشم اندازهای نو فرا می خواند.
در آخر، اگر منصفانه به نظاره این اثر بنشینیم، باید آن را از نمونه های زیبا و مرغوب معماری سینما در ایران برشمرد که افزون بر عملکرد مطلوب اختصاصی، در عرصه بیان معماری نیز حرفهای فراوان برای گفتن دارد. در واقع شاید بتوان آن را در چارچوب گرایش هایی ارزیابی کرد که زیر عنوان "سینماهای مرکزی شهری" با مقیاس و ابعاد انسانی، جلوه های بیرونی بیانگرا و ارایه فضاهای داخلی صمیمی و متنوع، امروزه در شهرها و کشورهای توسعه یافته ساخته می شوند.
ریولی، سینمایی است که در طراحی سینما، اگر نه یک کهن الگو، دست کم آزموده ایست بس آموزنده که از هر دیدگاه، به خصوص از نظر رویکرد کلی به معماری سینما، در خور درنگ و اندیشه است.

منابع:
مجلات:

- امن، میثم . تاثیر سینمای موج نو ایران در جنبش های اجتماعی سالهای 57-47، مجله خردنامه، دانلود شده از پایگاه اینترنتی نورمگز، شماره 12، بهار و تابستان 1393
- غلامعلی، اسدالله؛ شیخ مهدی، علی . تأثیر روایت مدرن بر موج نو سینمای ایران – مورد کاوی: فیلم گاو و شازده احتجاب، مجله هنرهای زیبا-هنرهای نمایشی و موسیقی، دوره هفدهم، شماره 2، زمستان 1391
روزنامه:
- حسن آبادی، شهرام . دو سینما در یک نگاه، روزنامه اعتماد، شماره 1329، دوشنبه 23 بهمن 1385
1399/04/14